Omkoping Bedrijven laten buitenlandse tussenpersonen strenger screenen
Nederlandse bedrijven nemen vaker maatregelen die buitenlandse corruptie moeten voorkomen. Reden voor de bezorgdheid is de hardere aanpak van omkoping in het buitenland door justitie, zowel in Nederland als de Verenigde Staten. Deze week betaalde de Nederlandse olieplatformbouwer SBM Offshore 192 miljoen euro aan het Openbaar Ministerie omdat zijn agenten hebben omgekocht in Angola, Brazilië en Equatoriaal-Guinee.
Bedrijven zijn bang dat hun lokale tussenpersonen, agenten genoemd, steekpenningen betalen om bijvoorbeeld opdrachten binnen te halen of vergunningen te regelen. Daarom laten ze hun agenten nu uitgebreid screenen en brengen ze de samenwerking soms zelfs drastisch terug. Dat blijkt uit een rondgang langs bedrijven, compliancedeskundigen en fraudeadvocaten.
Stoppen of screenen
SBM Offshore werkt vanwege “het risico” inmiddels zo min mogelijk met agenten samen, zegt bestuurder Sietze Hepkema. Het bedrijf werkt niet meer met agenten “op grote projecten” en ook niet in landen waar het beschikt over “een eigen organisatie ter plekke”. Ook advies- en ingenieursbureau RoyalHaskoningDHV geeft aan dat zijn inzet van agenten “sterk is afgenomen” en offshorebedrijf Bluewater werkt “het liefst zonder agenten”.
Fraudeadvocaten en compliance-experts bevestigen de trend dat bedrijven stoppen met agenten of ze uitvoerig laten doorlichten. “Er is een veel kritischer houding ten opzichte van agenten”, zegt advocaat Joost Italianer van NautaDutilh. Advocaat Aldo Verbruggen van Houthoff Buruma zag het aantal hulpvragen hierover het afgelopen jaar “minimaal verdubbelen”. En Richard Franken, directeur van Hoffmann Bedrijfsrecherche dat screenings uitvoert, kreeg twee keer zoveel opdrachten om buitenlandse agenten aan een onderzoek te onderwerpen.
Wereldwijde trend
Daarmee sluit Nederland aan bij een wereldwijde trend, blijkt uit een enquête van vaktijdschrift Compliance Week en het Amerikaanse screeningsbureau Kroll onder tweehonderd bedrijven die met agenten werken. Dit jaar heeft 97 procent van die bedrijven hun agenten laten onderzoeken. Vorig jaar was dat nog 87 procent.